Cukrzyca to poważne schorzenie chorobowe dotykające wielu ludzi, którzy posiadają niewłaściwe nawyki żywieniowe oraz wykazują niewielką aktywność fizyczną. Zwiększony poziom glukozy we krwi wpływa uszkadzająco na oczy, naczynia krwionośne, serce czy nerki. Zupełnie niekontrolowana cukrzyca może doprowadzić nawet do śmierci. Odpowiednia dieta jest czynnikiem, dzięki któremu można regulować chorobę, ale jaki cukier po jedzeniu jest prawidłowy?
Zadając sobie pytanie o poziom, w jakim cukier po jedzeniu będzie prawidłowy, trzeba sięgnąć po wytyczone dzięki badaniom naukowym normy. Zgodnie z wytycznymi ustanowionymi przez Światową Organizację Zdrowia, stężenie glukozy mierzone po około dwóch godzinach po posiłku powinno wynosić mniej niż 140 mg/dl. Czas jest o tyle istotny, ponieważ kilkanaście minut po spożyciu jakiegokolwiek posiłku, stężenie glukozy gwałtownie wzrasta, po godzinie osiąga maksimum a powraca do stanu normy właśnie po dwóch godzinach.
Samokontrola jest bardzo istotna
Samodzielna kontrola stężenia cukru we krwi u diabetyków jest niezwykle prosta dzięki zastosowaniu glukometru. Urządzenie po umieszczeniu w nim paska pomiarowego z naniesioną kroplą krwi z nakłutego opuszka palca pozwala na szybkie uzyskanie wyniku.
Na tej stronie znajduje się wiele porad na temat poziomu cukru, z którymi warto się zapoznać.